Španělská kuchyně – co se jí a pije ve Španělsku?

6340
Španělská paella | denira/123RF.com
Španělská paella | denira/123RF.com

Španělská kuchyně je blízká dalším středomořským kuchyním a je výrazně ovlivněna arabskou i francouzskou kuchyní. Základními surovinami jsou ryby, mořské plody, maso, čerstvá zelenina a rozmanité koření. Kuchyně se liší podle jednotlivých regionů.

Snídaně

Na snídani si Španělé příliš nepotrpí, někdy nebývá dokonce vůbec. Snídají se sendviče, sladké pečivo a moderněji také jogurt či cereálie. Oblíbeným nápojem je především káva anebo horká čokoláda, kterou Španělé jako první dovezli z Mexika.

Oběd

Hlavním jídlem dne je oběd, který se obvykle konzumuje mezi 13 a 16 hodinou. Oběd je typicky středomořský, tedy o více chodech a musí se náležitě vychutnávat. Po obědě následuje siesta, kdy se považuje za neslušné příliš pracovat. Pro španělskou kuchyni je typické vařit v jednom hrnci či kotlíku, nejznámější jídlo je zřejmě paella. Ta je tvořena šafránovým rizotem, které se dlouho a mírně vaří s řadou různých příloh – mořskými plody, masem, zeleninou. Verzí paelly existuje nespočet, známá černá verze s inkoustem sépie se jmenuje Arroz Negro. Oblíbené jsou také tortilly – omelety s bramborem a cibulí, často s další zeleninou. Husté polévky gazpacho se dělají z propasírovaných rajčat a další zeleniny. Na pobřeží se častěji dělají ryby a mořské plody, ve vnitrozemí spíše kuřecí, vepřové a hovězí maso. Z příloh je oblíbená především rýže, luštěniny a těstoviny. Sladký dezert může být kobliha v čokoládě zvaná churros noc chocolate, sladké koláč flan s pudinkem či různé další typy sladkého pečiva a sušenek.

Večeře

Večeře je kvůli pozdnímu obědu a následné siestě také výrazně posunuta, zpravidla na 21 hodinu a někdy až před půlnoc. Není tak bohatá jako oběd, obvykle se skládá z paelly, tortilly či gazpacho s chlebem.

Rychlé občerstvení

Španělskou specialitou jsou Tapas, což jsou jakési předkrmy a drobná jídla. Může se jednat o různé úpravy mořských plodů, oliv, zeleniny a masa, často v kořeněné úpravě či s pikantní omáčkou. Samozřejmě narazíte také na všudypřítomné burgery, hot dogy, pizzu, tortilly a smažené ryby.

Alkohol

Španělé se alkoholu rozhodně nebojí a víno je součástí téměř každého jídla. Stolní vína jsou kvalitní a díky teplému podnebí také silná, za nejlepší se považují vína z La Rioja. Oblíbený je i ovocný punč s vínem zvaný Sangría. Dále se můžete setkat s šumivým vínem Cava, dezertním Sherry či různými koňaky.

Předchozí článekHistorie Španělska – stručné dějiny od vzniku až po současnost
Další článekCeny ve Španělsku