Francouzská kuchyně – co se jí a pije ve Francii?

7064
Francouzské kuchyně | tan4ikk/123RF.com
Francouzské kuchyně | tan4ikk/123RF.com

Pokud bychom měli jmenovat světovou kuchyni, pak bude francouzská rozhodně na předních pozicích. Francouzi jsou vyhlášení gurmáni a podobně jako Italové si velmi potrpí na dobré jídlo. Slovo restaurace i systém vaření mají původ ve Francii, stejně jako řada známých jídel.

Snídaně

Francouzská kuchyně se od naší liší v mnoha směrech. Snídaně je velice prostá, lehká a spíše sladká. Chvíli potrvá, než si rozený středoevropan zvykne na takzvaný croissant nebo bagety s marmeládou. Snídaně (Le petit déjeuner) má nejčastěji podobu francouzského chleba (tartines) namazaného džemem, dále jsou běžné croissanty či taštičky plněné čokoládou. K pití se podává káva, čaj anebo horká čokoláda. Oblíbené jsou snídaně v kavárnách, které otevírají poměrně časně.

Oběd

Ani oběd neplní roli hlavního chodu dne. Přestávka na něj je v podnicích alespoň hodinu a půl dlouhá, aby se do ní vešly přinejmenším čtyři chody. Jí se prakticky vše – hovězí, vepřové a kuřecí maso, těstoviny, dezerty v podobě jogurtů, ovocných mís a tak dále. Přitom domácí oběd se od obědu v restauraci liší, a to především po stránce ceny – jedno strávené odpoledne ve víceméně klasické restauraci přijde přibližně na 500-800 Kč pro jednu osobu.

Typický francouzský oběd (Le déjeuner) měl řadu chodů a trval až dvě hodiny, podobně jako italské obědy. Moderní doba si žádá ústupky, proto byly obědy zkráceny na „pouhou“ hodinu, přesto zejména na venkově stále trvají obědy dlouho. První kuchařky pochází již ze 17. století a původní francouzská Haute couisine je typická velmi složitou přípravou bohatých jídel s řadou chodů. To se sice postupně omezilo a většina jídel se zjednodušila a přiblížila běžné regionální kuchyni, přesto dodnes přežívá řada náročných receptů. Vaření dnes klade více důraz na čerstvé suroviny a jídla se výrazně liší podle regionů i sezóny. Typickými přílohami jsou brambory a francouzské fazole, ale samozřejmě nechybí ani dušená či grilovaná zelenina, rýže a těstoviny. V pevninských oblastech je oblíbené hovězí, vepřové a skopové maso, od září do února také zvěřina. Přímořské oblasti hojně využívají korýšů, slávek, ústřic a samozřejmě ryb. Oblíbené jsou různé houby, které se obvykle připravují dušením. Ve Francii se také konzumují poněkud exotická jídla jako proslulí šneci a žabí stehýnka, za zmínku však určitě stojí i gurmány oblíbené lanýže, proslulé klobásky, sušené šunky, vynikající sýry či korsická panenka.

Večeře

Třešničkou na dortu je ale každopádně večeře. Rodiny se schází v kruhu, dlouhé hodiny diskutují nad uplynulým dnem, pojídají dary moře, v dezertech si pak dopřávají sýry, ovoce, zmrzliny a samozřejmě nechybí ani kvalitní vína.

Francouzská večeře (Le dîner) se obvykle skládá ze tří chodů. První je předkrm či polévka, potom hlavní chod, většinou s masem. Nakonec se servíruje dezert v podobě sýra, jogurtu či ovoce, někdy se také podává salát. Večeře se podává poněkud později, zpravidla po sedmé hodině a nezřídka i výrazně později.

Rychlé občerstvení

Rychlé občerstvení musí každý francouzský gurmán nutně považovat za zločin. Přesto i zde existuje řada stánků s pizzou, hotdogy a burgery. Někde se na oběd chystají velké sendviče, zejména pro řemeslníky, stavaře a námořníky. V oblastech u moře se také můžete setkat s rybími burgery a dalšími specialitami.

Francouzská vína

K vytříbené kuchyni Francouzů pochopitelně patří i prvotřídní vína. Jmenovitě Burgundské víno, odkud pochází i naše vinná réva, dále víno z Bordeaux nebo z Champagne. Hlavně stejnojmenné letovisko Champagne proslulo svým šampaňským. To pravé se přitom smí vyrábět pouze zde a za řádného dodržování prastarého receptu. Francouzi se alkoholu rozhodně nebojí a zpravidla bývá součástí každého jídla. Jako aperitiv se používají Suze, Armagnac, Kir, Champagne a Calvados.Po jídle se pijí likéry Chartreuse, Grand Marnier, koňaky a často i šampaňské. Řada oblastí má své vlastní destiláty z místních plodin a vína.

Francie je ovšem známá také lahodným mokem zvaným Calvados. Jde o tvrdý alkohol, který se zpravidla může kombinovat s jinými pochutinami a nápoji.

Předchozí článekFauna a flóra ve Francii
Další článekFrancouzská kultura – slavné francouzské osobnosti a obyvatelstvo