Čínská kuchyně je stejně rozmanitá jako evropská – ostatně Evropě co do velikosti dýchá na záda, v počtu obyvatel ji suverénně předčí. Najít společného jmenovatele čínské gastronomie je tak celkem obtížné, sami Číňané své národní kuchyně dělí hned do čtyř základních druhů. Rozhodně se ale nespleteme, budeme- li za typické jídlo severní části země považovat kynuté knedlíky vařené v páře, jejichž výrobu si můžete vyzkoušet.
Jakkoli je čínská kuchyně pestrá, kultura stolování je v Číně jednotná. Dovoleno je takřka vše, včetně plivání na zem… Číňané jedí rádi pospolu, a tak se v době jídla zaplní ulice stánky a jídelními stoly (pokud to dovolí počasí), případně se otevřou více či méně obří jídelny. A tam se hoduje, pochopitelně za pomoci hůlek.
Kynuté knedlíky v páře
• 1 balíček sušeného droždí • 1 šálek vlažné vody • 4,5 šálku mouky • 1/2 šálku cukru • 2 lžíce rostlinného oleje • 1/2 šálku vařící vody • 2 lžíce sezamového oleje
Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a přidáme 1 šálek mouky. Zamícháme, zakryjeme látkou a necháme kynout asi hodinu, dokud se neobjeví bubliny. Cukr a rostlinný olej rozpustíme v 1/2 šálku vařiící vody a dobře rozmícháme. Necháme vystydnout, dokud voda není vlažná. Pak nalijeme do vykynuté směsi a přiidáme zbytek mouky. Hněteme těsto na lehce pomoučeném válu, dokud není hladké. Uložíme do vymaštěné mísy na teplé místo, přiikryjeme vlhkým hadrem a necháme 2 hodiny odpočívat. Z těsta vyválíme dva knedlíky, každý z nich rozdělíme na 12 dílků. Jednotlivé dílky rukou rozválíme, potřeme sezamovým olejem a uprostřed uděláme hůlkami důlek. Přehneme na polovinu a vidličkou zvlníme a slepíme okraje a pod ručníkem necháme 30 min. odležet. Pak v páře nad prudce se vařící vodou dusíme asi 10 min., knedlíky přitom musí být pevně zakryty.
Autor: Jana Patková – časopis Cestopisy.